Menu
Your Cart

Слънцезащита за лице

Основната функция на слънцезащитния крем за лице е да предпазва кожата от излагане на ултравиолетова радиация, която въпреки факта, че й придава привлекателен златист оттенък, не й влияе по най-благоприятния начин.

Защо да използваме специален продукт за грижа за лицето? Ако не защитите кожата, след известно време нейната структура ще стане неравна, порите ще се увеличат, ще се появят старчески петна, съдови капиляри, сухота и преждевременни бръчки.

Преди да започнете да избирате продукт, трябва да определите своя фототип, който зависи от естествената защита на кожата, т.е. меланин, произведен при излагане на слънце. Има общо 6 фототипа. Колкото по-лека е кожата, толкова по-слаб е нейният защитен механизъм, което означава, че ще Ви трябва крем с SPF поне 50, докато други ще се нуждаят от 20 или 30.

Основни видове продукти за слънцезащита

Производителите изобщо не напразно създават нови формати. Те действат по различен начин, насочени към защита на различни типове кожа и дори различни части на тялото. За нас е по-добре: колкото повече видове продукти за красота, толкова по-интересно е да изберете.

Крем за слънцезащита

Дори най-добрият слънцезащитен крем рядко е универсален. Той е насочен към защита на лицето или само на тялото, може да бъде подходящ за нормална кожа - или само за суха кожа. Продуктите от този тип са обединени от доста "тежка" текстура, която няма да бъде приятна за мазна кожа.

SPF кремовете са много по-функционални, отколкото повечето хора си мислят: някои от тях отлично хидратират!

Гел за слънцезащита

Гелообразната текстура е много по-лека от кремообразната, но това не означава, че се справя по-малко с UV лъчите. Формулата на гела може да включва мощни филтри и въпреки това да остане лека, да подобри външния вид на мазна, комбинирана или реактивна кожа.

Подобни продукти се използват на лицето и шията, както и в зоната на деколтето.

СЛънцезащитен продукт под формата на течност 

Продукт с течна текстура, който е по-мек и деликатен от крема - отличен вариант за кожата на лицето и тялото. Обикновено течността се абсорбира по-бързо. Във всеки случай това е спецификата на слънцезащитната течност с минерален филтър SPF 50. Той е идеален за тези, които винаги бързат сутрин.

Слънцезащитен спрей

А за тялото спрейовете са удобни: те незабавно покриват големи участъци от кожата с филм и лесно се наслояват. Те все още имат един недостатък - течната текстура не е в състояние да осигури плътен слой защита; тя ще трябва да се актуализира често през деня.

Каква е най-добрата защита от слънцето?

Най-ефективните и безопасни слънцезащитни продукти трябва да съдържат филтри срещу слънчевите лъчи като UVA и UVB - но това все още не е достатъчно, за да се намери същият лосион или на пръв поглед да се определи кой крем от десетки или стотици подобни е по-добър от други . Фокусирайте се върху начина си на живот, тъмната кожа и нейната чувствителност.

Тип на кожата

С увеличеното производство на себум са необходими леки, немазни продукти, за да минимизират мазния блясък на кожата. Експертите съветват да се фокусирате върху слънцезащитни продукти, продукти с физически слънцезащитни продукти (минерални оксиди). За суха кожа изберете кремове с химически филтри с овлажняващи съставки, а за чувствителна кожа - хипоалергенни продукти.

Ниво на защита SPF

Нашата цел е красив тен без изгаряния и старчески петна. И постоянна защита срещу фотостареене! Целите са почти диаметрално противоположни, тъй като късите дължини на вълната на UVB лъчението от слънцето са причина за изгаряния, а дългите вълни на UVA са виновниците за фотостареенето и клетъчната мутация.

Поради тази причина идеалните продукти за красив тен гарантират защита от целия спектър на лъчение. На опаковката те трябва да имат знак „PA +++“ или индикатор „широк спектър“.

Да определим своя фототип?

Тук всичко е много просто: колкото по-тъмна е кожата, толкова по-нисък е защитният фактор и колкото по-бледа е, толкова по-висок е SPF.

Колко време прекарвате навън? Колко активно е слънцето във Вашия район? Отговорите на тези въпроси също ще Ви помогнат да определите своя слънцезащитен фактор. Ето някои груби насоки:

  • лятна ваканция на море - максимален SPF за лице и тяло;
  • лято в града - оптимален SPF 30-50;
  • пролет и есен в града - SPF 30;
  • зима в града - SPF 10-20;
  • зимни почивки в планината - максимален SPF.

Дерматолозите отбелязват, че най-високият защитен фактор може да достигне до сто, но за кожата стойностите над SPF 50 не дават по-изразен ефект, докато SPF под 10 оставя кожата практически беззащитна срещу слънчевите лъчи.