Menu
Your Cart

Четки за коса

Няма продукти в тази категория.

Историята на гребена: от практичност до красота

От древни времена хората се грижат за косата си. Гребенът, прототипът на модерната четка за коса, е известен от над 5000 години със своя примитивен дизайн и утилитарна цел. Портрети и скулптури на древни гърци и римляни демонстрират спретнати, стилизирани прически. По време на разкопки на египетски гробници са открити гребени заедно с огледала. С развитието на цивилизацията дизайнът се променя, става все по-сложен и с течение на времето гребенът се превръща в неразделна характеристика на красивия стил.

Античните гребени били направени от естествени материали. Отначало това били костите и рогата на животни, дърво, бронз, мед. По-късно хората започнали да използват четина от нерези и конски косми, такъв материал не само кара къдриците да блестят, но и е полезен за кръвообращението.

През 18 век е пробивът. Уилям Кент основава първата работилница за производство на четки през 1777 г. във Великобритания. Това е бил доста сложен процес, който изисквал ръчен труд и усилията на 12 души. Друг англичанин изобретил машината и пуснал производството през 1885 година.

САЩ не изостават в стремежа си да създадат най-добрия продукт за красива коса. Самюел Фея получава патент през 1870 г. за еластични зъби. През 1898 г. Лида Нюман представи своя дизайн, на външен вид той най-много прилича на съвременните четки. Също сред нововъведенията на Lida са подвижните дръжки и вентилационните отвори.

Правилният избор за перфектна грижа за косата

Днес четките вече не са лукс; те могат да бъдат намерени в различни размери и форми. Те се предлагат за различни цели, като например стилизиране или сушене със сешоар.

Плоските четки с широка основа са отличен избор за изправяне и изглаждане. Незаменим вариант, ако имате дълги, плътни и къдрави коси.

Кръглата четка е идеална за сушене със сешоар. Предлага се в различни размери: малък диаметър за къси прически и къдрици, голям диаметър за изключително прав, но обемен стил. По-добре да изберете с антистатичен ефект.

Мократа коса е най-крехка, така че е важно да я разресвате внимателно, започвайки от краищата. Класическите гребени с широки зъби или силиконовият кръг Tangle Teezer биха били идеален вариант за мократа коса. Този модел е една от последните находки, универсален е, много популярен и получава много положителни отзиви.

Гребен "конска опашка" с фини зъби - за прецизно разделяне на косата.

Не забравяйте, че намирането на продукти, подходящи за Вашия тип коса, може да направи визията Ви уникална. Опитайте различни видове четки на изгодни цени от нашия онлайн магазин и вижте как различните техники за стилизиране могат да Ви преобразят.

Повече от гребен: четка за коса!

Защо някои четки драскат кожата и наелектризират косата, докато с други е невъзможно да се разделим в продължение на десетилетия? Защо едната четка, независимо как я усуквате, не оформя косата Ви, докато другата създава фантастични прически? Защото четките за коса са различни. Нека разберем тяхното многообразие.

Какви четки за коса има?

Няма да можете да дадете на косата си пълна грижа само с една четка. Какви четки трябва да купите? Нека разгледаме асортимента им.

Четка за масаж на косата се използва за подстригване - директно разресване на косата и масажиране на скалпа. Тези четки са най-често снабдени с пластмасови или дървени „игли“ с издатини във формата на капка на върховете, за да увеличат кръвообращението в кожата и да стимулират растежа на косата. Четките с естествена четина полират косата Ви за луксозен блясък - незаменими за дългата коса. Има комбинирани четки за масаж, в които четините са в съседство с найлонови или дървени зъби.

Четката за стилизиране има широко разположени зъби и четина, а основата й обикновено е снабдена с отвори за свободна циркулация на въздуха, когато използвате сешоар. Цилиндричните четки за стилизиране се използват за създаване на обемни прически и изправяне. Плоската четка за коса е незаменим инструмент за оформяне на дълги коси.

Ако косата Ви е удължена, обикновените четки не са за вас. Четката за удължена коса е с по-меки зъби, на чиито върхове няма масажни топки, които могат да хванат капсулите. В противен случай неподходящата четка за коса може да извади изкуствена коса.

И така, трябва да имате поне три четки в арсенала си - за масаж, кръгла четка за стилизиране и плоска четка за разресване. Колко четки имате? Всички ли са с високо качество?

Полезни съвети за избор и използване на четка за коса:

  • Ако косата Ви се наелектризира, потърсете четки с естествени четина или пластмаса с антистатично покритие.
  • Дългата плътна коса е идеално оформена с широка плоска четка.
  • За изправяне на къдрава коса използвайте перфорирана четка в основата.
  • Четкайте късата коса и оформете с малка кръгла четка.
  • Четкайте нишките с четка с естествена четина, за да придадете на безжизнената коса блясък.

Как да се грижим за четка за коса?

Прахът и мазнините се събират върху четките. Ако не ги почиствате редовно, не бива да се изненадвате защо след четкане косата Ви се омазнява и е загубила блясъка си.

  • Почиствайте косата от четката си всеки ден. Това може да се направи с клечка за зъби или тънък гребен - обичайният пластмасов, който може да бъде закупен специално за това, ще свърши работа.
  • Измивайте четката с естествена четина веднъж седмично с топла вода и шампоан. Четките с пластмасови зъби могат да се мият по-рядко - веднъж на всеки две седмици и използвайте сапун вместо шампоан - това няма да увреди пластмасовите зъби.
  • За почистване на четки с дървени зъби използвайте сухи методи - например триене с алкохол или полувлажни методи - избърсване с влажна кърпа. От продължителен или чест контакт с влага дървото се разслоява и деформира.
  • Изсушете четката при стайна температура или използвайки студен въздух върху сешоар.

Нека създаваме красота заедно!