Болката в ставите е един от най-често срещаните видове хронична болка. Много хора изпитват болки в ставите, особено в коленете или бедрата, и предполагат, че това е естествена част от стареенето. Но може да има друга основателна причина - Вашето тегло.

Мислете за тялото си като за кола. С течение на времето гумите на колата Ви се износват, като носят голямата тежест на автомобила Ви. По-големите, по-тежки превозни средства изискват по-големи и здрави гуми.

Вашите стави са точно като гуми - използвате ги през цялото време и те постоянно носят тежестта на тялото Ви, както гумите носят теглото на Вашата кола. И точно като гумите, те усещат тежестта на всяко допълнително тегло, което носите. Но за разлика от автомобила, закупуването на по-големи стави, които да носят това допълнително тегло, не е опция.

Ако Ви се е случвало да имате пристъп на болки в ставите, когато се разхождате или се изкачвате по стълби, или се притеснявате от артрит, защото някой от родителите Ви го е имал, една стъпка към превенцията е да проверите теглото си. Друг начин да поддържате здравето си е да приемате хапчета за стави, които облекчават болката и връщат подвижността.

Има два начина, по които наднорменото тегло повишава риска от развитие на остеоартрит (най-често срещаното разстройство на ставите, което се дължи на износване на ставата):

  • Първо, наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху носещите тежестта стави (коляното например).
  • Второ, възпалителните фактори, свързани с увеличаване на теглото, могат да допринесат за проблеми в други стави (например ръцете).

Нека да разгледаме теглото и коленете Ви. Когато ходите по равна земя, силата на коленете е еквивалентна на 1½ пъти телесното Ви тегло. Това означава, че 200-килограмов мъж ще оказва 300 килограма натиск върху коленете си с всяка стъпка. Добавете наклон и натискът е още по-голям: силата върху всяко коляно е два до три пъти телесното Ви тегло, когато се качвате и спускате по стълбите, и четири до пет пъти телесното Ви тегло, когато клякате, за да завържете връзката на обувката си или да вдигнете предмет, който сте изпуснали.

Загубата на няколко килограма може да допринесе много за намаляване на натиска върху коленете - и тяхното предпазване. Например, изследванията са доказали, че продължителната загуба на тегло от 10 до 15 килограма при затлъстели млади хора може да доведе до много по-нисък риск от остеоартрит по-късно в живота.

Най-добрите тактики за отслабване

Увеличаването на физическата активност има много ползи за здравето и може да Ви помогне да отслабнете. Но самото засилване на упражненията рядко е достатъчно, за да постигнете ефект. Всеки килограм, който искате да премахнете, представлява приблизително 3500 калории. Така че, ако се надявате да свалите половин килограм до един килограм седмично, трябва да изхвърлите 250 до 500 калории на ден. Един добър начин да започнете е да се опитате да изгорите 125 калории чрез упражнения и да ядете 125 калории по-малко всеки ден. 

Не забравяйте, че математиката работи и по двата начина: отдаването на допълнителни 100 калории на ден, без да ги изгаряте, може да Видобави 10 килограма повече в края на годината! С течение на времето нормалните лакомства като топка или две сладолед, пълна с калории, кафе или хапване на бисквитка могат да наклонят везните в грешна посока.